class="post-template-default single single-post postid-1862 single-format-standard cookies-not-set boxed wpb-js-composer js-comp-ver-7.6 vc_responsive">

EVLİLİKTE KÖK AİLE SORUNLARI – Evlilikte Eş ve Aile Arasında Nasıl Denge Kurulur?

Çiftler evlilik yoluna girdiklerinde ailelerin de bu sürece dahil olmasıyla sorunlar ortaya çıkabilir. Evlilik konusundaki beklentilerin yoğun olduğu bir toplumda yaşıyoruz. Aileler için evlenen kişiler halen onların çocuğudur ve aldıkları kararların doğru olması ile ilgili endişelenip çeşitli tavsiyelerde bulunabilirler. Bu davranışlar her ne kadar iyi niyetle yapılıyor olsa da çiftlerin sınırlarını ihlal eder ve olumsuz sonuçlara sebebiyet verebilir. Bu durumu ailelere anlatmak her zaman kolay olmayabilir ancak sınırlarınızı ailelerinize karşı netleştirmeyi öğrenmeniz gerekir. Bir evliliğe ikiden az ya da ikiden fazla bilinç dahil olduğunda sistem bozulur ve sorunlar ortaya çıkar. Kendi evliliğinizde çift olarak kendi doğrularınız ve kendi istekleriniz ile yer almanız gerektiğini unutmayın. Evlilikte ailelerden değil eşten talep ve beklenti olmalıdır. İdeal gelin ya da damat olmak için değil ideal bir partner olmak için çabalamak ilişkilerin sağlıklı bir zeminde ilerlemesine olanak sağlar.

Kök Aile Problemlerinin Nedenleri Nelerdir?

Kök aile problemleri, çoğu zaman hem evli çiftin ailelerle, hem de ailelerin birbirleriyle olan iletişim sorunlarından ortaya çıkmaktadır. Buradaki iletişimin bozulmasında en kritik sebeplerden biri aileler arasındaki kültürel farklılıklardır. Farklı kültürel altyapılardan gelen aileler kendi kültürlerindeki aile yapısı, gelenekler ve düşünme tarzı nedeniyle farklı isteklere ve yaklaşım biçimlerine sahip olabilirler bu durum da aileler arasında bir iletişim sorunu yaşanmasına yol açabilir. Aileler arasındaki gelir düzeyinin çok farklılaşması da bazı zamanlarda soruna sebep olabilir. Ekonomik düzeyi daha düşük olan tarafın çifte verdiği destek konusunda anlaşmazlık yaratabilir ve bu durum aile içinde yetersizlik duygusuna sebep olabilir.
Bir diğer kök aile problemlerinden biri de ailelerin evlilik içinde yaşanan sorunlara karışmasıdır. Kök aileler, evlilik içinde yaşananlar ile ilgili sürekli fikir belirtiyorsa, çiftlerin beraber kurdukları yaşama düzenine müdahale ediyor ise sorun çıkması beklenen bir durumdur. Zaman zaman ailelerin çocuklarına tavsiyelerde bulunabileceği konular olabilir ama bu noktada nerede müdahale edildiğine ve bu müdahalenin talep edilip edilmediğine dikkat edilmesi gerekir.
Kök aile problemleri bazen de eşlerden birinin partnerinin ailesiyle anlaşamaması durumunda ortaya çıkabilir. Kişinin; karşıdaki ailenin değerlerine, geleneklerine uyum sağlamakta zorluk yaşaması problemler çıkmasına sebep olabilir. Burada soruna yaklaşımdaki iletişim biçimi önemli bir rol oynar. Elbette uyum sağlanamayan noktalar olacaktır fakat bu durumda kişilerin arasındaki saygı ve iletişim dili anlaşmazlığın hangi noktaya ilerleyeceğini belirlemektedir.

Evlilikte Eş ve Aile Arasında Nasıl Denge Kurulur?

* Kök ailenizle olan ilişkinizde çocuk olduğunuzu kabul edin. Ne kadar uğraşırsanız uğraşın, asla anneniz ya da babanız için “mükemmel bir eş” olmanız mümkün değil. Çocuk olarak anne ya da babanın yerini alma sorumluluğunuz olmadığını fark edin.
* Aileniz, sizin onlar için bir çocuktan çok daha fazla olmanıza ihtiyaç duyuyor gibi hissettirde de sınırlarınızı açık ve net bir şekilde onlara iletin.
* Kendinize ve kurduğunuz yeni aileye karşı olan sorumluluklarınızı fark etmeye çalışın. Bu konudaki önceliklerinizi ifade etmek ve bazen hayır demek gerektiğini unutmayın.
* İhtiyaçlarınızı ve isteklerinizi iki tarafı da eleştirmeden ifade etmeye özen gösterin.
* Kendinizi dengelemek ve ilişkilerinizi düzenleyebilmek için sosyal çevrenin önemini göz ardı etmeyin ve kaynaklar yaratın.

Evliliklerde Kök Aileye Sınır Koymak

Ailenin herkesten ve her şeyden daha öncelikli olduğu fikri kulağa romantik ve masum gelse de birçok kişi için gerçeklikten uzak bir düzeni işaret ediyor. Aile içinde sınır koymayı öğrenmek aslında bir aile içindeki kişilerin kendi duygu, düşünce ve arzularının fark edilmesine, saygı içinde yaşamalarına olanak sağlanmasına ve sevginin sürdürülebilir kalmasına yardımcı olur.
Elbette ki sadece aile için değil sosyal ilişkilerimizin de sağlıklı ve sürdürülebilir olması için herkesin ilk olarak kendisini, daha sonra karşısındakini sevmesi ve öncelik sırasına koyması gerekir. Sınırlarımız temelde karşımızdakine, aslında onu daha sağlıklı bir yolla sevebilmemiz için neye ihtiyacımız olduğunu belirtir. Her birey ve aile içinde değişiklik mümkün olsa da çoğu zaman sağlıklı sınırlara sahip bir aile ilişkisi şu özelliklere sahiptir:
* Hayır deme hakkına sahip olabilmek.
* İstenen vakitlerde kendi kendine zaman geçirebilmek.
* Özel kalması istenen bilgileri kendimize saklayabilmek.
* Duygu, düşünce, hayat kuralları ve inançlar konusunda saygı görebilmek.
* Yardım isteyebilmek.
* Özellikle fikir istenen durumlar dışında tavsiye, yönlendirme, eleştiri almamak.

Yaşanan Sorunlara Nasıl Yaklaşmalıyız ?
Evliliğin ilk yılları çiftler için zorlayıcı bir dönem olabilir. İki farklı kültürden, iki farklı aileden tek bir bütün kurabilmek kendi içerisinde emek ve sabır gerektiren bir durumdur. Bu sürece bir de çiftlerin kendi kök aileleri dahil olduğunda süreç daha da zorlayıcı bir hale dönüşür. Bu konularda çıkmaza giren ve destek almak isteyen çiftler bu konuda bir uzmana başvurabilirler. Sorunları ile ilgili aldıkları çift ya da aile terapisinin yanında evde dikkat edebilecekleri bazı kısımlar bulunmaktadır:
Çiftler kök ailelerinden, yeni kurdukları aileye ne kadar çabuk adapte olur ve aradaki sınırları korumayı başarırsa, dışarıdan gelen müdahaleler daha hızlı sona erecektir.
Çiftler partnerinin ailesini partnerlerine şikayet etmenin iyi bir çözüm yolu olmadığını kabul etmelidir. Partnerinin ailesini partnerine şikayet etmek yerine onlarla yaşanan sorunu çözüm odaklı bir yolla konuşmalıdır.
Kök ailede zaman zaman sağlık, ekonomik, sosyal sorunlar ortaya çıkabilir. Bu tür durumlarda eşler beraber hareket etmeyi başarırsa hem kök aile hem de çekirdek aile psikolojik açıdan daha mutlu olacaktır.
Herkesin ailesi kendisi için önemli ve değerlidir bu sebeple tehlike algılandığında her eş kendi değerini savunmak için harekete geçebilir. Bu durum unutulmamalı ve eşlerin birbirlerinin aile değerlerine tehlike algısı oluşturmasına fırsat verilmemelidir.

İletişim

İzmir / Alsancak -----------> 0 551 964 05 07   İzmir / Karşıyaka -----------> 0 544 950 36 91   Antalya / Muratpaşa -----------> 0 551 628 27 63  

Detaylı bilgi ve randevu için bir telefon yakınınızdayız.