class="post-template-default single single-post postid-899 single-format-standard cookies-not-set boxed wpb-js-composer js-comp-ver-7.6 vc_responsive">

Vajinismus Nedir? Vajinismus Çözümü Nedir?

Vajinismus nedir, vajinismus nedenleri ve belirtileri nelerdir, vajinismus çözümü ve kullanılan yöntemleri nelerdir vb. pek çok sorunuz için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.

Vaginismus Nedir?

Vajinismus, cinsel ilişki esnasında pelvik kaslarının kadının kendi iradesi dışında kasılması sebebiyle ilişkinin tamamlanamaması veya oldukça ağrılı ve acılı bir şekilde gerçekleşmesi durumudur.

Vaginismus Kadınları Nasıl Etkiliyor?

Vajinismusu yaşayan kadınların çoğu ön sevişme esnasında hazza bağlı uyarılma, vajinal ıslanma, yüzeysel temas ile ilgili problem yaşamamaktadırlar. Problem, birleşme anı geldiğinde ortaya çıkmaktadır. Birleşme esnasında acı hissetme korkusu ile haz ve uyarılma aniden ortadan kalkmakta, vajinal ıslanma sona ermekte ve istemsiz kasılmalarla cinsel ilişki yaşanamamaktadır. Ağrılı ve acılı bir şekilde gerçekleşen ilişki sonrası mutsuzluk ve ağlama nöbetleri sık gözlemlenmektedir. Her denemede hayal kırıklığı, yetersizlik, umutsuzluk ve karamsarlık artış göstermektedir.

Vajinismus’un iki türü vardır:

  1. Primer Vajinismus: Cinsel ilişkinin hiç gerçekleşmemiş olması durumudur. Primer Vajinismus olan kadınlar arasında evli olsalar da bakire olanlar bulunmaktadır.
  2. Sekonder Vajinismus: Yaşanan bir travmaya bağlı (taciz, tecavüz, zor doğum, sürekli düşük, kürtaj vb.) oluşan durumdur. Yaşanan olumsuz deneyimler cinsel olarak kapanma yaşatıp ilişkiye girme durumunu engellemektedir.

Vajinismus Nedenleri Neler?

* Kadınları “talep eden olma, istekli gözükme” gibi vurgularla yetiştiren geleneksel, baskıcı aile yapısı ile yetiştirme

* İlk gece veya kızlık zarı ile ilgili önceden öğrenilen yanlış bilgilerle oluşmuş kaygılar

* Geçmişte yaşanılan cinsel travmalar (taciz, tecavüz, ensest ilişkiler)

* Vajinanın doğuştan gelen veya sonradan ortaya çıkan fiziksel problemleri

* Cinsel bilgi eksiklikleri

* Cinsel mitler

* İlk cinsel ilişki yaşadığında kadının canının fazla yanması

* Bilinçdışında yaşanan suçluluk, ayıp, günah gibi kültürel, dinsel ve ahlaki korkular

* Ağrılı bir jinekolojik muayene geçmişi

* Geçmişte genital bölgeye gelen bir darbe yada travma yaşamış olma

Vaginismus Belirtileri Nelerdir?

Vajinismus belirtileri her kadın için farklılık gösterebilmektedir. Vajinismus belirtileri içerisinde en fazla cinsel ilişkiye girememe veya cinsel ilişkide ağrı ve acı vardır. Genellikle vajinismus belirtileri:

* Cinsel ilişki esnasında kendini geri çekme veya bacakları kapatma

* Jinekolojik muayene olamama

* Cinsel ilişkiden kaçınma

* Cinsel ilişki sırasında panik olma

* Cinsel ilişkide ağrı veya acı hissetme

* Smear testi yaptıramama

* Cinsel ilişkiden korktuğu için cinsel birleşmeyi deneyememe

* İlk bir veya birkaç zorlu cinsel ilişkiden sonra ilişkiye girememe, reddetme

* Cinsel ilişkinin tam olarak gerçekleşememesi

* Vajina içerisine tampon yerleştirememe

* Genital bölgeye bakamama, dokunamama, partnerin dokunmasına izin vermeme, yanında çıplak kalmaya utanma

Vajinismusun Psikolojik Etkileri Nelerdir?

DepresyonVajinismus problemi olan kadınların çoğunda depresyon görülmektedir. Şiddeti dönem dönem hafif veya ağır depresyon olarak değişkenlik göstermektedir. Bazı kadınlarda ise kendileri bile fark etmezken gizli depresyon gözlemlenebilmektedir.

Sosyal Fobi: Vajinismus, bireyleri toplum içinde bulunmaktan korkan ve çekinen bir etki altına alabilmektedir. Bireyler kendi kabuğuna çekilebilmektedir. Zaman zaman ilgilendikleri konuları kaçış yolu seçerek aşırı ağırlık vermektedirler.

Fobi: Vajinismus sorunu yaşayan kadınlarda genellikle iğne, kan aldırma, vajinal muayene olma gibi fobiler oluşabilmektedir. Vücuda temas eden, acı veren veya acısız olsa da dokunma gerektiren her şeye karşı yoğun hassasiyet göstermektedirler.

Panik Atak: Beden aniden, ortamda hiç sıkıntı yokken göğüste sıkışma, nefes darlığı, baş dönmesi, kalp çarpıntısı, mide bulantısı, terleme, sıcak basması, titreme gibi psikolojik tepkiler verebilmektedir.

Obsesif Kompülsif Bozukluk: Aşırı temizlik yapma, elini çok sık yıkama gibi yoğun titizlik gösteren saplantılı durumlar oluşabilmektedir.

Yaygın Anksiyete Bozukluğu: Kaygı bozukluğu olarak da bilinen bu bozukluğa vajinismus problemi olan kadınlarda sık rastlanmaktadır.

Madde Bağımlılığı: Sigara, alkol veya madde kullanımı zaten varsa vajinismus problemi yaşanırken artış gösterebilmektedir. Eğer öncesinde yoksa bu dönemde başlayabilmektedirler. Bu durumun sebebi alkol veya madde aldığında rahatlayarak partneri ile cinsel ilişkiye girebileceğini düşünmeleridir ancak kontrolsüz alkol veya madde alımı sonrasında partnerleri ile cinsel ilişkilerinde bir değişim olmaması durumunda bağımlılığa sebep olabilmektedir.

Vajinismus Tedavisi Nedir?

Vajinismus sorunu yaşayan çiftlerin tedavi arayışlarının yanlış yerlerde olması çiftlerin zarar görmelerine neden olabilmektedir.

Vajinismusun bilimsel olarak kanıtlanmış tek çözümü cinsel terapidir. Vajinismus cinsel terapi ile en hızlı sonuca ulaşılan cinsel işlev bozukluğudur. Doğru uygulanan bir cinsel terapi ile çiftler %100’ e yakın olumlu sonuç almaktadır. Vajinismus ile çalışılırken genellikle çift görüşmeleri ile seanslar yürütülmektedir. Bunun sebebi vajinismusun sadece kadına değil, çifte ait bir sorun olmasıdır. Cinsellikle ilgili yanlış veya eksik bilgiler kadınlarda olduğu kadar erkeklerde de bulunabilmektedir. Erkeklerin vajinismusu istenmeme veya reddedilme olarak algılanması kızgınlığa, öfke kontrolsüzlüğüne ve depresif belirtilere sebep olabilmektedir. Bazı erkekler için de vajinismusun sebebi kendi yetersizliği olarak algılanabilmektedir ve bu durum erkeklerde ek bir cinsel soruna zemin hazırlayabilmektedir. Tüm bu sebeplere dayanarak vajinismus için en iyi verim alınan cinsel terapi çiftin birlikte katılım sağladığı seanslardır. Cinsel terapinin amacı çifte bireysel olarak ayrıntılı değerlendirme yaptıktan sonra anatomik ve fizyolojik olarak detaylı bilgilendirme yapmak ve cinsellikle ilgili yanlış inanışlar ile ilgili çalışmaktır. Ardından kademeli olarak kasılmalar ve cinsel birleşme ile ilgili korkular üzerine yoğunlaşılmaktadır. Ev ödevleri verilerek devam edilmektedir. Tedavi süresi çiftin uyumuna ve direncine göre değişiklik gösterir.

Vajinismus Tedavisinde Bilişsel Yaklaşımlar

Cinsel kimliğimize dair 3-4 yaşlarından itibaren olumlu veya olumsuz ifadeleri, korku veya kaygı oluşturabilecek olayları beyin depolamaya başlamaktadır. Depolanan bilgiler sahip olunan cinsel organ, toplumun cinselliğe ve cinsel ilişkiye bakış açısı ile ilgili bilgileri barındırmaktadır. Vajinismus için cinsel terapide bilişsel yaklaşımların amacı farkında olmadan da olsa zihnimizde depoladığımız, ‘cinsel mit’ olarak adlandırılan cinsellik ile ilgili doğru zannedilen yanlışları düzeltmektir. Bu sayede vajina, kızlık zarı ve ilk geceye dair gerçek olmayan veya abartılı bilgilerin yerini gerçek ve tam bilgiler almaktadır. Verilen doğru bilgiler kişilerin cinselliğe bakış açılarını değiştirmekte ve farkındalık sağlamaktadır.

Vajinismus Tedavisinde Davranışsal Yaklaşımlar – Egzersizler

Vajinismus sorunu için uygulanan cinsel terapi içinde yer alan davranışsal yaklaşımlar, halk arasında vajinismus egzersizleri olarak bilinmektedir. Vajinismus egzersizleri arasında en sıklıkla;

* Ayna egzersizi

* Masaj yapma

* Kegel egzersizleri

* Parmak egzersizleri yer almaktadır.

Vajinayı çevreleyen pelvik kaslarının kontrolü normalde kadının denetimi altında olup, idrar ve gaitanın çıkışını kontrol etmektedir. Ancak vajinismus sorunu yaşayan kadınlar ağrı ve acıdan korkmakta, ‘benim canım çok tatlıdır’ diye kendisini ifade etmekte ve cinsel ilişki esnasında vajinal kaslar üzerinde kontrolü kaybetmektedir. Cinsel birleşme esnasında istem dışı çalışan pelvik kasları vajinal kanal önünde adeta bir ‘etten duvar’ örmektedir. Partnerlerinin cinsel ilişki denemeleri için “adeta etten bir duvar ile karşılaşıyorum” ifadelerinin altında bu güçlü vajinal kasılmalar yatmaktadır.

Vajinismus tedavisinde en önemli davranışsal amaç, kadına cinsel ilişki esnasında istem dışı kasılan kaslarının pelvik egzersizleri ile kontrol edebilmeyi öğretmektir. Pelvik kas kontrolünü en iyi öğreten yöntemler, Kegel egzersizleri ve parmak egzersizleridir. Parmak egzersizleri, vajina içini tanımayı sağlamaktadır.

Vajinismus problemi için uzman desteği almak oldukça önemlidir. Vajinismus kader değildir, kesin çözümü vardır. Doğru ve güvenilir tercihler ile bu sorundan tamamen kurtulabileceğinizi unutmayın.

İletişim

İzmir / Alsancak -----------> 0 551 964 05 07   İzmir / Karşıyaka -----------> 0 544 950 36 91   Antalya / Muratpaşa -----------> 0 551 628 27 63  

Detaylı bilgi ve randevu için bir telefon yakınınızdayız.