Ölüm Korkusu (Tanatofobi) Nedir ?
Ölüm korkusu, bireyin kendi ölüm düşüncesi ile ilgili endişelerinden kaynaklı bir panik bozukluktur. Kişinin ölüm düşüncesi ile alakalı olarak “kaç ya da savaş” mekanizması ön plandadır ve sürekli bir kaygı hali ve panik atak süreci yaşanabilir. Ölüm kaygısı arttıkça kişiler, hem kendilerine hem de etraflarındaki insanlara zararlı olacak kadar savunmacı bir hale bürünebilirler. İlerleyen dönemlerde bu kişilerde ölüm korkusundan dolayı gelişen depresyon, gündelik hayatın negatif etkilenmesi ve işlevselliğin yok olması gibi sonuçlar oluşabilir.
Ölüm korkusu yalnızca bireylerin kendi ölümünden korkması olarak karşımıza çıkmayabilir. Aynı zamanda sevdiği kişileri kaybetmekten endişelenmek şeklinde de görülebilir. Örneğin, yeni doğum yapmış anneler bebekleri sağlıklı olsa da bebeklerini kaybetmekten korkabilir ya da anne babasının yaşı büyük olan kişiler ebeveynlerinin ölmesinden korkabilir. Bu tür korkular normal karşılanabilir. Fakat bir kaygı bozukluğu ya da anksiyete problemi haline dönüşmeden önce ölüm korkusuna müdahale etmek gerekir.
Ölüm Korkusu Sebepleri Nelerdir ?
⦁ Belirsizlik Endişesi
⦁ Bedenini Kaybetme ve Yok Olma Endişesi
⦁ Yalnızlık Endişesi
⦁ Yakınlarını Kaybetme Endişesi
⦁ Kontrolü Kaybetme Endişesi
⦁ Kimlik Duygusunu Kaybetme Endişesi
⦁ Ölüm Sonrası Cezalandırılma Korkusu
Ölüm Korkusu Belirtileri Nelerdir ?
⦁ Hayata dair negatif olayları düşünme ve her an ölebileceklerini hesaba katarak hareket etme
⦁ Yeterli olmayan bir hayata sahip olunduğunu ve daha fazlasının mümkün olmadığını düşünme
⦁ Ölüm düşüncesi akla geldiğinde terleme, bayılma ve panik atak geçirme
⦁ Ölüm haberi duyunca endişelenme
⦁ Gündelik yaşamı ölüm üzerine planlama
⦁ Ani şekilde hareket ederek hayatı dolu dolu yaşama isteğine sahip olma
⦁ Arkada kalacak kişileri düşünerek üzülme
⦁ Ölüme dair duygu ve düşüncelerden kaçmak
⦁ Korkunun günlük yaşamın işlevselliğini bozması
⦁ Yaşanan kaygı sonucunda aileden ve çevredeki insanlardan uzaklaşmak
Ölüm Korkusu İçin Ne Yapmak Gerekir ?
Yazarak Ölüm Korkusunu Daha Anlaşılır Bir Hale Dönüştürmek
Bireyler, ölüm kaygısını deneyimledikleri zamanlarda bu korkuyu ne sebeple hissettiklerini yazarak daha somut hale getirebilirler. Bu durumu yazmak kişinin aslında içindekileri açığa çıkarmasına yardımcı olur. Kişiler ölüm korkusunu niçin hissettiklerini söze dökerek dile getiremiyorlarsa bu şekilde anlatabilme imkanı bulurlar. Yazarak açığa çıkarılan korkular ya da endişeler çoğunlukla anlatmaktan daha farklı şekilde fayda sağlar. Kişiler yaşadıkları endişe ya da korkuları olduğu gibi söze dökmekten ve bir başka kişi ile paylaşmaktan çekiniyor olabilirler. Yazarak kimsenin okumayacağını bildikleri bir kağıda problemlerini anlatabilirler. Bu sayede aslında içlerinde yaşadıkları sorunu açığa çıkarmaları mümkün olur. Yargılanmayacaklarını ya da eleştirilmeyeceklerini bildikleri için her türlü endişelerini anlatabilirler.
Kontrol Edebileceğiniz Olaylara Odaklanma
İnsanlar sürekli olarak kontrol edemeyecekleri olaylar üzerine kafa yorar ve bu konularda kaygı problemi geliştirirler. Bunu yapmak kişilerin psikolojik anlamda olumsuz etkilenmelerine sebep olmaktadır. Bu sebeple de aslında ölüm gibi kontrol edilemeyecek durumlara odaklanmak kişilere yalnızca psikolojik ve bilişsel olarak zarar verecektir. Kontrol edilemeyecek durumlardan biri ölümdür ve bu durum aslında doğal bir süreçtir. Tıpkı grip olmak, bir ten rengine sahip olmak, bir ülkenin ya da ailenin içine dünyaya gelmek gibi ölüm de kontrol edilemeyecek bir durumdur. Kişilerin bu kontrol edilemeyecek olan durumların farkında olması ve bunları sorun haline dönüştürmekten kaçınması kaygı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacaktır.
Diğerlerinin Olumsuz Etkilerinden Kaçınma
Diğer insanların ölüm hakkındaki olumsuz söylemlerine maruz kalmak ölüm ile ilgili kaygılarınızı arttıracaktır. Olumsuz düşüncelere sahip olan kişiler çevrelerindeki insanlara da bunu yansıtır. Özellikle de kaygı ortaya çıkaran ortamlardan ve kişilerden uzak kalmak aslında psikolojik olarak rahatlamak için oldukça önemlidir. Ölüm korkusu için de bu durum geçerlidir. Sürekli olarak ölüm korkusunu veya negatif düşüncelerini dile getiren insanlardan etkilenmemek gerekir.
Ölüm Gerçeğini Kabul Etmek Ölüm Korkusunu Aşmak İçin Önemlidir
Ölüm gerçeğini kabul etmek ve bununla yüzleşmek ölüm korkusunu travmatik şekilde deneyimlemiş olan kişiler için oldukça zor bir durumdur. Bunun üstesinden gelmek için ise ölümün dünyaya gelmek, hastalanmak, susamak ya da acıkmak kadar doğal bir durum olduğu kabul edilmelidir. Ancak bu kabullenme süreci sonucunda ölüm korkusunu yenmek mümkün olabilir.
Profesyonel Destek Almak
Ölüm korkusunun üstesinden gelmek için destek almak gerekebilir. Ölüm korkusu bir süre sonra kaygı bozukluğu ve fobi benzeri durumlara dönüşebilir. Böyle durumlarda destek almak büyük önem taşır. Ölüm korkusu günlük yaşamın işlevselliğini etkilemeye başlamadan önce bu endişelerden uzaklaşmak gerekir. Profesyonel destek alarak ile ölüm gerçeğinin kabul edilebilmesi aslında çok daha kolay bir hale dönüşür.