
Psikolojik destek alma kararı sizin için zor mu?
‘Psikolojik destek almam gerektiğini nasıl anlayabilirim, gerçekten ne zaman desteğe ihtiyacım var’ gibi soruları kendinize sık sık soruyor olabilirsiniz. Olumsuz duyguları yoğun hissettiğiniz için kısıtlandığınızı fark ettiğinizde, sorunlarla yalnız baş etmek sizi zorladığında, kendinizde beğenmediğiniz özellikler fark edip değişim istediğinizde, ilişkilerinizde sorunlar yaşadığınızda veya kendinizi daha iyi tanımak istediğinizde psikolojik destek almaya karar verebilirsiniz.
Psikolojik destek alma düşüncesi, kaygı veya korku yaratıyor olabilir. Sizi hiç tanımayan birine yüzleşmekten kaçındığınız konuları, duygularınızı açmak; neler konuşacağınızı bilememek, yargılanma korkusu, değişmeyi başaramama düşüncesi gibi durumlar psikolojik destek almanızı engelliyor olabilir. Çevrenizden duyduğunuz olumsuz deneyimler veya yanlış bilgiler de sizi engelliyor olabilir.
Hiç tanımadığınız birine duygu ve düşüncelerinizi açma fikri veya yargılanma, anlaşılmama düşünceleri elbette rahatsızlık verici olabilir. Ancak güven, terapist danışan arasında olmazsa olmazdır. Terapist ve danışan arasında güven ilişkisi kurulmadan psikolojik destek sağlamak mümkün değildir. Terapiste bir anda güvenmek ve rahatça kendini açmak çoğu insan için zor olabilmektedir.
Terapistime Nasıl Güvenebilirim?
Terapist ile güven ilişkisi kurmak, öğrenilen ve aceleye getirilmemesi gereken hassas bir süreçtir. Bu süreç içerisinde deneyimli ve yetkin bir terapist oldukça dikkatli davranır, danışanın kişilik yapısına, seanslardaki duygu durumuna, tutum ve davranışlarına uygun şekilde ilerler, danışanın yaşadıklarına karşı duyarlı olur. Değişim, karşılıklı güven oluştuğunda danışanın kendisini açmaya başlaması veya bunun için çaba harcaması ile gerçekleşmektedir. Terapinin kişiyi yargılamayan ve tamamen anlamaya yönelik bir süreç olduğunu bilmek, bu konudaki kaygı ve korkuları azaltmaya yardımcı olur.
Psikolojik Destek Alırken Değişim Şart mıdır?
Değişim, olumlu yönde olsa da stres verici olabilir. Değişimin ürkütücü olmasından kaynaklı korku duymak doğaldır. Değişim, farklı düşünce kalıpları, davranış ve tutumlarını beraberinde getirebilir. Oluşan bu değişime uyum sağlamak her zaman kolay olmayabilir ancak terapi, bazı değişikliklerin oluşması gereken bir süreçtir. Terapiye başlarken değişimin gerekli olduğunu, oluşan değişim sonucunda stres yaşamanın olası bir durum olduğunu ve terapist yardımıyla stres ile baş etmeyi ve değişime uyum sağlamayı öğreneceğini bilmek önemlidir.
Hiçbir terapi için “kesin çözüm” demek mümkün değildir ancak iyi ve deneyimli psikologların, danışanları ile güvenli terapötik ilişki ile hedeflere ulaşması konusunda sağlıklı ve etkili sonuçlar alınmaktadır.