Şiddet Nedir?
Şiddet, bir kişiye ya da bir topluluğa yönelik; mağdur olan kişinin/kişilerin fiziksel bütünlüğüne, maddi varlıklarına ya da manevi değerlerine zarar vermeye yönelik her türlü yönelimi barındıran bir davranış biçimidir.
Şiddet Çeşitleri Nelerdir ?
Fiziksel Şiddet: Tokat atmak, tekme atmak, yumruk atmak, kişinin boğazını sıkmak, saçını çekmek, zarar verici cisimlerle yaralamak ve kişiye işkence yapmayı kapsayan, kaba kuvvet içeren davranış biçimleridir.
Cinsel Şiddet: Cinsel şiddet mağdura yakın olma durumu dikkate alınmadan herhangi birine herhangi bir yerde cinsel eylemlerde bulunulmasıdır. Kişiyi istemediği bir cinsel ilişkiye zorlamak, başka kişilerle cinsel ilişkide bulunması için kişiyi zorlamak, kişiyi kürtaja ya da doğuma zorlamak, zorla evlendirmek, taciz etmek ve ensest ilişkiler yaşamayı içeren davranış biçimleri cinsel şiddete örnektir.
Psikolojik Şiddet: Kişiye bağırma, diğer insanların yanında küçük düşürme, kişiyi tehdit etme, kişinin düşünce ve hareket özgürlüğünü kısıtlama, sosyal ilişkilerine ve iletişimine yasak koyma gibi fiziksel bir baskı olmadan uygulanan ve ruh sağlığını olumsuz etkileyen davranışların tümü psikolojik şiddeti kapsamaktadır.
Ekonomik Şiddet: Ekonomik şiddet bireyi, ihtiyacı olan ekonomik kaynaklardan yoksun bırakmaktır. Kişilerin çalışma ve gelir elde etme özgürlüklerinin sınırlandırılması, maddi kaynakları alıp satmalarının engellenmesi, maddi olanaklarına el konulması ve gelir elde etmek amacıyla zorla çalıştırılması gibi davranış biçimlerini kapsamaktadır.
Dijital Şiddet: Dijital şiddet herhangi bir teknolojik eşya ile kişinin kısıtlanmasıdır. Sosyal medya hesaplarının şifrelerini zorla almak, sosyal medyadaki hareketlerini sınırlamak ve kontrol etmek ve tüm bunlardan yola çıkarak kişiden hesap sorulmasını içeren davranış biçimleridir.
Israrlı Takip: Kişiye sürekli ulaşma arzusu duymak, istemediği zamanlarda ve yerlerde karşısına çıkmak, istemediği halde hediye yollamak ve sürekli sosyal medya hesaplarından rahatsız etmeyi içeren davranış biçimleridir.
Flört Şiddeti: Flört şiddeti evlilik bağı olmadan beraber olduğunuz kişinin size karşı fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik ve dijital şiddet içeren davranışlarda bulunmasına verilen isimdir.
Şiddet Nedenleri Nedir?
- Daha önce şiddet davranışlarına maruz kalmak
- Öfke, düşmanlık ve intikam duyguları
- Empati becerisinin eksik olması
- Kendisinin haksızlığa uğradığını düşünmesi
- Çocukluk döneminde yaşanan travmalar
- Aile içinde sevgi ve yakınlığın eksikliği
- Ailenin disiplin yöntemlerindeki hatalı yaklaşımlar
- Öfkenin sonucunda ödüllendirilmek veya kişiye kazanç sağlaması
- Sorun çözme becerilerindeki eksiklikler
- Olumsuz bilişsel yapı
- Psikiyatrik hastalıklar
- Sosyal medyanın etkisi
- Ekonomik düzeyin düşük olması
- Dürtüsellik ve düşük zekâ düzeyi
Şiddetin Sonuçları Nelerdir?
Şiddete maruz kalan her bireyde farklı sonuçlar gözlenebilir. Bunlar, kişilerin yaşadıkları travma karşısında gösterdikleri doğal tepkilerdir. Şiddetin bireyler üzerinde kısa ve uzun vadeli, farklı boyutta etkileri bulunmaktadır.
Şiddetin Psikolojik etkileri:
Endişe, suçluluk, utanç, zayıflık, yalnızlık ve çaresizlik hissetme, diğer insanlara güvenmekte zorlanma, öz saygıyı yitime, kendini değersiz hissetme, sürekli tetik halinde olma, dışsal uyaranlara karşı yüksek duygusal tepkiler verme, kolay irkilme, kendine zarar verme davranışları, intihar düşünceleri ve teşebbüsleri, alkol ve madde bağımlılığı, yeme bozuklukları, cinsel bozukluklar, uyku bozuklukları, öfke kontrol problemleri ve diğerlerinden farklılaşmış olduğunu düşünme şiddetin psikolojik sonuçları arasındadır.
Şiddetin Fiziksel etkileri: Yaralanmalar, sakatlıklar, ölüm, yaşla beraber artan ağrılar ve sağlık problemleri, doktor kontrolüne gidilmesinin ve sağlığı için ihtiyacı olan şeylerin yapılmasının engellenmesi, ruhsal problemlerin bedene yansıması, bayılma, kürtaj, sağlıksız bir hamilelik ve doğum sonucu sağlıksız bebeklere sahip olmak şiddetin fiziksel etkileri arasındadır.
Şiddetin Toplumsal etkileri:
Toplumsal izolasyon, erken evlilik, ciddi oranda okul ve iş devamsızlıkları, okul ve iş kayıpları, ekonomik zarar, şiddetin bir sonucu olarak yoksullaşma, bozulan aile ilişkileri, çocukların fiziksel, duygusal ve toplumsal ihtiyaçlarına yeterli düzeyde cevap verememek şiddetin toplumsal etkileri arasındadır.
Öfke ve Şiddet
Öfke kontrolü probleminde yaşanan yetersizlik; sosyal ilişkilerde bozulmaya, maddi ve manevi kayıplar yaşamaya, ekonomik olarak düşmeye, sağlığın bozulmasına, suçluluk hissetmeye ve sonucunda şiddete sebebiyet verebilmektedir.
Şiddet ve Destek
Şiddette maruz kalmak da şiddeti uygulamak da normal bir durum değildir. Bu sebeple yaşanan şiddet durumlarında kişilerin psikolojik destek alması gereklidir. Psikiyatrik tedavi ile beraber alınan psikolojik destek, şiddet mağdurlarının ve şiddet uygulayıcılarının tedavi edilmesi açısından önemlidir. Aile içi şiddetin tedavisi konusunda ilişki terapilerinden de yararlanmak gerekebilir. Şiddet gösteren kişinin de terapiye ikna edilmesi gerekir. Yaşanan saldırgan davranışlar, öfke kontrolünün olmaması, fiziksel ve cinsel şiddet gibi durumlarda en kısa süre içinde destek alınması ve çözüm aranması önemlidir.