Cinsellikten Uzaklaşan Çiftler
Bir ilişkiyi, arkadaşlıktan ayıran şey; fiziksel yakınlıktır. Evliliklerde fiziksel temasın, zaman zaman iniş çıkış yaşaması oldukça doğaldır. Ancak bazı evli çiftlerde, özellikle çocuk sahibi olduktan sonra, evlilikteki fiziksel yakınlığı göz ardı ederek bu konuyu ihmal ettikleri gözlemlenebilmektedir. İlişkilerde fiziksel yakınlık sağlanmadığında sadece ev arkadaşı gibi olurlar. Bu durum çoğunlukla, çözülmesi gereken evlilik sorunlarına işaret eder. Çünkü, böyle bir durumda partnerlerden ya bir tanesi ya da her ikisi fiziksel yakınlığın azalması veya tamamen olmaması halinde hayal kırıklığı yaşayarak incinirler. Yaşanılan hayal kırıklığı ile sadakatsiz olmak, bu süreçte yapılan hatalardan en büyüğüdür.
Eşiniz evlilikte bir problem görmüyor ve değişiklik istemiyorsa, fiziksel ve duygusal yakınlığın az olduğu veya hiç olmadığı bir evliliğe devam edip etmeme konusunda karar verilmelidir.
Zaman zaman psikolojik sorunlar, maddi kaygılar, iş ya da sosyal hayatın stresi sebebiyle geçici dönemler cinsellik azabilir ve bu durum sıklıkla birçok çiftte görülebilir. Ancak evliliği tamamen cinsel yaşam olmadan sürdürmek, sorunları beraberinde getirmektedir. Cinsel yaşamın son bulduğu evliliklerde duygusal yakınlık da olumsuz etkileneceği için çiftler arasında evliliği zedeleyebilecek ciddi problemler yaşanabilir.
Cinsellikten Uzak Evliliğin Sebepleri Nelerdir?
Bir evlilikte cinsel hayatın azalması veya son bulmasının birçok farklı nedeni vardır. Bunlardan bazıları:
1. Sağlık ile ilgili nedenler
Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlıkları, libidoları üzerinde önemli bir faktördür.
* Uyuşmayan cinsel libidolar: Her birey aynı derecede veya sıklıkta seks yapmak istemeyebilir. Cinsel istek, iniş ve çıkışlara da sahiptir. Bu sebeplerle, bireylerin cinsel arzu dereceleri uyumlu olmadığında, eşlerin cinsel ilişkiye girmek için isteklerin uyumlu hale gelmelerini beklemeleri de doğaldır.
* Doğum: Doktorları tarafından yeni doğum yapan kadınlara 6-8 hafta seks yapmamaları önerilmektedir. Buna ek olarak, doğum sonrası bebeğin sorumluluklarının getirdiği stres ve yorgunluk, vücuttaki değişiklikler ve hormonal faktörler de libidoya etki etmektedir.
* Stres: Stres hormonu olan kortizol, fiziksel olarak libidoyu düşürürken psikolojik olarak da stres kaygılı hissettirdiği için cinsellik için enerji bırakmayabilir.
* Erektil disfonksiyon (ED): Ereksiyon problemi, birçok açıdan seks yapmayı zorlaştırır. Bu problemler, erkeğin kaygı seviyesini ve özgüvenini tetiklemektedir. Altta yatan diğer sağlık sorunlarını işaret edebileceği için ereksiyon problemi yaşayan erkeklerin bir doktora danışması önemlidir.
* Cinsel istek bozukluğu(CIB): Düşük cinsel istek, fantezi ve aktivite eksikliği ya da yokluğu olarak tanımlanmaktadır.
* Yan etki yapan ilaçlar: Cinsel işlev bozukluğuna sebep olan bazı ilaçlar: antidepresanlar, yüksek tansiyon ilaçları, dekonjestanlar ve antihistaminiklerdir.
* Ruhsal sağlık sorunları: Özellikle ilgi ve zevk kaybı, enerji azlığı, sosyal geri çekilme gibi yoğun depresyon semptomları bir kişinin cinsel isteğini etkileyebilecek faktörlerdir.
* Cinsel istismar geçmişi: Travma sonrası korku, utanç, stres gibi verilen duygusal tepkiler, bir insanın mevcut veya gelecekteki cinsel yaşamını ciddi şekilde etkileyebilmektedir.
2. İletişim ve ilişki sorunları
Partnerler arasında çatışma mevcut olduğunda, cinselliği korumak da güçlük yaşanabilir. Bu tarz durumlarda konuşmak dahi zorken cinsel anlamda istekli olunmayabilir. İlişkilerde iletişim sorunları, ilişkideki çatışma ve tartışmalar, partnere karşı öfke ve kızgınlık gibi olumsuz duygular, cinsel olarak cezalandırma veya pasif agresif geri çekilme, aldatma, güç savaşları, pornografi bağımlılığı, zevklerin farklı olması gibi problemler sık olarak gözlemlenmektedir.
3. Yaşam tarzı ve kişisel faktörler
Partnerlerin ne sıklıkta cinsel ilişki yaşadığını etkileyen bazı faktörler:
* Sıkılmışlık ve Yorgunluk
* Üzüntü, öfke
* İş kaybı veya iş değişikliği
* Maddi problemler
* Yaşlanma
* Beden imgesi sorunları
Cinsellikten Uzak Evliliğe Çözümler Nelerdir?
Öncelikle, cinsel ilişki olmayan evliliği tanımlamak ve bu durumun evliliğinize bir sorun haline gelip gelmediğini belirlemek önemlidir. Cinsel yaşamı sınırlı olan ya da hiç cinsellik yaşanmayan bir ilişkide, bu durumu problem haline getirip getirmemek tamamen kişilere bağlıdır. Çünkü ilişkiler benzersizdir, başkalarının ilişkileriyle karşılaştırmak işlevsizdir. Bu sebeple, seks konusunda net olarak doğru bir süre yoktur. Önemsenmesi gereken tek nokta, ilişkideki fiziksel ve duygusal açıdan yakınlık hissetmektir.
1. İletişim kurma
İlişkideki cinsellikle ilgili sorun olduğunu düşündüğünüz şeyleri eşinizle paylaşın. Bu iletişimi kurmak her ne kadar zor olsa da gereklidir. Bu durum ilişkinizin tehlikede olduğuna işaret etmez, güçlü olan ilişkilerde de fiziksel yakınlıkla ilgili sorunlar olabilmektedir.
Eşinizle beraber iletişimin yoğunlaşması ve geçirilen kaliteli zamanın artması önemlidir.
Eşinizle saldırı söz konusu olmadan etkili iletişim kurma hakkında desteğe ihtiyaç hissediyorsanız, bir uzmana danışabilirsiniz.
Elbette her evlilik birbirinden farklıdır. İlişkinin ihtiyaçlarını beraber belirlemek için çaba gösterilmelidir. Hem kendiniz için hem de eşiniz için istek, ihtiyaç ve beklentileri ifade edin ve bunları gerçekleştirmek için beraber çalışın. Çünkü herkes tarafından “normal” kabul edilene ulaşmaya çalışmak, her zaman mutlu etmez.
Cinselliği yeniden arttırma ile ilgili yolları belirleyin. Her iki taraf da onaylarsa değişim gerçekleşecektir.
2. Yakınlık oluşturma
İletişimi sağlıklı kurarak istek ve ihtiyaçlar konusunda ortak kararlar alındıktan sonra, randevu oluşturulabilir. Randevulaşmaya karşı zaman zaman önyargılı olunabiliyor ancak doğru yapıldığında heyecan verici ve özel hissettirerek eşlerin birbirlerine ve fiziksel ilişkilerine bağlılığını arttıracaktır.
Evliliklerde kaybedilen fiziksel yakınlık yalnızca cinsellikten ibaret değildir, bu sebeple fiziksel ve duygusal yakınlığı tekrar inşa etmek için farklı yolları keşfetmek önemlidir.
İlişkinin başlangıcında sahip olunan tutkuyu tekrar yaratmak için çaba göstermek gerekir. Hem duygusal hem fiziksel yakınlık içeren kaliteli zaman geçirmek sağlıklı bir ilişkinin en önemli parçalarından biridir.
* Fiziksel aktiviteler yapma (yürüyüşe çıkma)
* Tatil planlama
* Evde bir gün planlama
* Randevuya çıkma
3. Profesyonel yardım alma
Cinsel yaşamı etkileyen sağlık sorunlarının kontrolü için öncelikle doktora danışmak önemlidir.
Duygusal veya ilişkisel sebeplere bağlı yaşanan sorunlar için etkili iletişim veya stresle baş etme becerileri ile ilgili bir uzmandan çift ya da bireysel destek almak iyi bir seçenektir.