class="post-template-default single single-post postid-1300 single-format-standard cookies-not-set boxed wpb-js-composer js-comp-ver-7.6 vc_responsive">

NARSİST NEDİR? Narsist Bir Partnerle İlişkide Olmak Nasıldır?

Narsist Nedir ? Narsist Kime Denir ?

Narsist kelimesi aşırı derecede bir kendine önem duygusu içerisinde olan ve benmerkezci düşünen insanları tarif etmek için kullanılır. Narsist kelimesinin başka bir anlamı da dış görünüşüyle çok fazla ilgilenen kişidir.

Narsist Kişilik Bozukluğu Nedir?

Narsist kişilik bozukluğu için tanı koyulurken dikkat edilen bazı kriterler vardır. Narsist bir kişi kendisini çevresindeki kişilerden daha üstün görür, empati kurmakta zorlanır ve çevresindeki kişiler ona hayranlık duysun ister. Narsist olarak tanımlanan kişiler çoğu zaman; kendini beğenmiş, bencil ve talepkar görülür.

Narsist Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir ?

* Diğer insanlardan üstün biri olduğunu varsaymak ve buna uygun biçimde yaşamak
* Diğer kişilere karşı empati duygusu hissedememek
* Tüm isteklerini elde etme hakkına sahip olduğunu düşünmek
* Başarısız taraflarını gizleyip başarılı taraflarını sergilemek
* Diğer insanların kendisine hayran olmalarını istemek ve sürekli ilgi beklentisi içinde olmak
* Statü olarak üst tarafta olmayı çok fazla önemsemek
* Çevresindeki diğer insanların sürekli kendisini kıskandığını düşünmek
* Gerçek olması imkansıza yakın olan hedefler koymak
* Eleştiri karşısında tahammülsüz davranmak
* Koyduğu yönergelere uyum gösterilmemesi durumunda çok fazla tepki vermek
* Kendi içinde; kendini yetersiz hissetmek, kendinden utanmak ve güvensizlik duygusu yaşamak

Narsist Kişilik Bozukluğunun Türleri Nelerdir ?

– Sağlıklı Narsizm: Sağlıklı narsizm normal bir durumdur ve çoğu kişide vardır. Kişinin yaşamıyla uyumlu ve işlevsel olduğu sürece bir problem teşkil etmez.
Büyüklenmeci Narsizm: Bu kişiler kendi iyi özelliklerini ve haklı taraflarını ön planda tutarlar. Etrafındakilerin bu durumdan nasıl etkilediklerini önemsemezler.
Savunmasız ya da Kırılgan Narsizm: Büyüklenmeci narsizmin tersidir. Bu kişiler çoğu zaman utangaç ve duyarlıdırlar. Diğerlerinin eleştirileri karşısında çok fazla tepki verirler.
Cinsel Narsizm: Bu kişiler cinsel performanslarına çok fazla takıntılıdırlar. Diğer kişilerin, onların performansına hayranlık duymasını isterler ve bu konuda övgüye ihtiyaçları vardır.
Somatik Narsizm: Bu kişiler, dış görünüşlerine aşırı derecede önem verirler. Kendilerini mevcut sahip oldukları niteliklerinden daha da güzel görme eğilimindedirler. Bunun yanında diğer kişileri dış görünüşleri sebebiyle eleştirirler.
Serebral Narsizm: Bu kişiler, diğer insanların entelektüel yapılarına önem verirler ve kendilerini diğerlerinden daha yeterli görürler.
Manevi Narsizm: Bu bireyler kendi görüşündeki inançlarını diğerlerinden daha önemli kabul ederler.
Kötü Niyetli Narsizm: Narsizm türleri arasındaki en tehlikeli ve zarar verici olanıdır. Bu narsizm türünde anti-sosyal kişilik yapıları da bulunur buna ek olarak sadizm de eklenebilir.

Narsist Kişilik Bozukluğu Nedenleri Nelerdir ?

* Çocukluk döneminde yaşanan olumsuz yaşam deneyimleri
* Çocukluğun ilk yıllarında bakım veren kişiler tarafından çok fazla övülme veya eleştirilme
* Kişilik ve mizaç özellikleri
* Stresi yönetiminin eksik olması
* Kendini değersiz görme
* Genetik faktörler

Narsist Bir Partnerle İlişkide Olmak Nasıldır ?

Sosyal ilişkiler arasında narsisizmden olumsuz olarak en fazla etkilenebilecek olan alanlardan bir tanesi de romantik ilişkilerdir. Narsist kişiler çoğu zaman diğer kişilerle, sağlıklı iletişime dayanan yakın ilişkiler kurmakta güçlük çekerler. Benlik saygısı ve değeri ile ilişkili sorunlara sahip olmaları sebebiyle partnerleri ile ilişki kurmakta çok fazla zorlanırlar. Narsist bir partnerle romantik bir ilişki içinde olan kişiler, duygusal olarak istismara uğrayabilirler ve bunun sonucunda psikolojik sorunlar yaşayabilir. Narsist bir partnerle ilişki içerisinde, kişinin maruz kaldığı psikolojik ve bazen de fiziksel şiddet sonucu kişiler kendi düşünce ve duyguları ile ilgili şüpheye düşebilir ve bu olumsuz deneyimlerin sonucunda travma sonrası stres bozukluğu, depresyon ya da kaygı bozuklukları yaşayabilirler.

Narsist Kişilik Bozukluğu Tedavisi Nasıl Olur ?

Narsist kişilik bozukluğu tedavisi sürecinde uygulanan temel yöntem, psikoterapi görüşmeleridir. Kişiler, bu süreçte kendi düşünce, duygu ve davranış yapılarını fark etmeye başlarlar. Terapi, narsist kişilik bozukluğuna sahip olan kişilerin kendileriyle ve diğer insanlarla daha sağlıklı bir biçimde ilişki kurmayı öğrenmelerine yardımcı olur. Narsist kişiler, terapi ile beraber daha sağlıklı bir benlik duygusu oluşturabilirler ve bununla beraber diğer insanlarla da daha sağlıklı ilişkiler geliştirebilirler. Terapinin yanında eğer kişide; narsist kişilik bozukluğu ile beraber anksiyete, depresyon gibi başka sorunlar da var ise bu durumda psikiyatriye yönlendirilip ilaç desteği alınabilir.

İletişim

İzmir / Alsancak -----------> 0 551 964 05 07   İzmir / Karşıyaka -----------> 0 544 950 36 91   Antalya / Muratpaşa -----------> 0 551 628 27 63  

Detaylı bilgi ve randevu için bir telefon yakınınızdayız.