class="post-template-default single single-post postid-1548 single-format-standard boxed wpb-js-composer js-comp-ver-7.6 vc_responsive">

Klostrofobi Nedir? Kapalı Alan Korkusu

Klostrofobi (Kapalı Alan Korkusu) Nedir?

Klostrofobi (halk arasında kapalı alana dair duyulan korku), kaygı bozukluğu olarak ifade edilmektedir. Çoğunlukla ergenlik ya da çocukluk yıllarında klostrofobi belirtileri kendini göstermektedir.

Klostrofobi Hangi Alanlarda Oluşur?

Klostrofobik kişiler uçak, dar alan, kilitli oda, tuvalet, bodrum, toplu taşıma araçları, kıyafet deneme kabinleri, havasız ve karanlık odalar, metro, tünel, uçak, penceresiz odalar ve asansör gibi kısıtlı alanlarda bulunmaya yönelik klostrofobi yaşarlar. Bu alanlarda bulunan klostrofobik kişiler endişe ve tedirginlik duyarlar. “Sanki duvarlar üzerlerine geliyormuş” gibi bir hisse sahip olmaları klostrofobiye götürmektedir. Klostrofobi yaşayan kişiler bulundukları kısıtlı ve alandan çıkamayacaklarını düşünürler ve bu durumu kapalı alan fobisi olarak değerlendirirler.

Asansör fobisinin yaşandığı klostrofobik durumlarda klostrofobi yaşayan kişiler asansörün birden arızalanacağını, asansörün aniden duracağını, içeride nefes alamayarak boğulacağını, çok uzun süre asansörde mahsur kalacağını düşünerek yoğun asansör korkusu yaşamaktadırlar. Asansör korkusu uzun süre devam ettiği süreçte klostrofobi yaşayan kişiler asansör kullanmak yerine merdiven tercih etmeye başlamaktadır. Klostrofobi duyulan ortama yani asansöre girildikten sonra bir an önce çıkma isteği oluşmaktadır.

Kapalı Alan Korkusunun (Klostrofobi) Belirtileri Nelerdir?

Klostrofobik belirtilerin en başında bulunulan kısıtlı ve dar alandan çıkamama korkusu, boğulma hissi, öfke, nefes daralması, göğüste sıkışma, göğüste ağrı hissi, terleme, titreme, ağızda kuruluk hissi, hızlanan kalp atışları, kapalı ve dar alandan kaçma isteği, bayılma korkusu, üzüntü… Bu maddeler hem fizyolojik hem de psikolojik boyutta kişi üzerinde klostrofobik belirtiler olarak görülmektedir.

Klostrofobi (Kapalı Alan Korkusu, Dar Alan Korkusu) Tedavisi

Kapalı alan korkusu olan klostrofobi kişinin gündelik işlevselliğini bozacak bir niteliğe sahiptir. Klostrofobiyi yenmek için profesyonel bir uzmandan (psikolog, psikolojik danışman, psikiyatrist) destek almak mümkündür. Kapalı alan korkusu (Klostrofobi) tedavisi hem ilaç hem de psikoterapi desteği ile çok ayaklı olarak yürütülebilmektedir. Klostrofobi, dar alan fobisi, tedavi sürecinin psikoterapi ayağında Bilişsel Davranışçı Terapi ve EMDR Terapisi sıklıkla kullanılan kuramsal yaklaşımlardır.

İletişim

İzmir / Alsancak -----------> 0 551 964 05 07   İzmir / Karşıyaka -----------> 0 544 950 36 91   Antalya / Muratpaşa -----------> 0 551 628 27 63  

Detaylı bilgi ve randevu için bir telefon yakınınızdayız.