class="post-template-default single single-post postid-1212 single-format-standard cookies-not-set boxed wpb-js-composer js-comp-ver-7.6 vc_responsive">

“Çocuğum Okula Gitmek İstemiyor!” Çocuklarda Okul Fobisi İle Başa Çıkmanın Yolları Nelerdir?

Okul Fobisi Nedir?

Okul fobisi çocuğun yoğun endişe ve kaygı duyması sebebi ile okula gitmemesi veya devam etmemesi durumudur.  Okul fobisi durumlarında çocukta şiddetli bir kaygı ile birlikte okula gitmek istememe davranışı görülmektedir.

Okul Fobisi Belirtileri Nelerdir?

Okul fobisi olan çocuklar okula gitme saati yaklaştığında

  • ağlama,
  • küsme,
  • saldırganlık,
  • öfke nöbetleri
  • inatlaşma davranışları gösterebilmektedir.

Okul Fobisi Olan Çocukların Ailelerine Öneriler

  1. Çocuğunda okul fobisi bulunan aileler; okul açılmadan önce çocuğa okulunu tanıtabilir. Çocuğun öğretmenleri ve okul arkadaşları ile kısa bir tanışma yapması sağlanabilir. Okul bahçesinde çocuk ve bakım veren vakit geçirebilir. Okul hazırlıkları çocuk da sürece dahil edilerek eğlenceli hale getirilebilir.
  2. Ebeveynler çocuğun okula yönelik kaygı, korku ve endişelerini hoşgörülü bir şekilde dinlemelidir.
  3. Okula başlamadan önce okul kuralları ve akademik konularla ilgili yoğun bilgi aktarımı çocuk için korku verici olabilir. Ebeveynler okul konusunu sürekli gündem haline getirmemelidir.
  4. Çocuk okuldan eve gelip dinlendikten bir müddet sonra, okulla ilgili sorular sorarak sohbet başlatmak etkili olabilir. Bu gibi sohbetlerde açık uçlu sorulardan çok kapalı uçlu soruları tercih etmek gerekebilir. “Bugün okul nasıldı?” yerine “Bugün okulda seni güldüren bir şeyler oldu mu?”, “Bugün okulda seni şaşırtan bir şey oldu mu?”, “Bugün okulda kızmana sebep olan bir şey oldu mu?” gibi duygu odaklı ve aynı zamanda kapalı uçlu sorular iletişimi sürdürmek konusunda kolaylaştırıcı olabilir.
  5. Ev içi iletişimin genel olarak çok yeterli ve etkili olmadığı koşullarda okul konusunda konuşmak da zorlayıcı olabilir. Bu sebeple aile içindeki üyelerin birbirleri ile iletişim düzeyleri çocuğun okul hakkındaki paylaşımlarını belirleyecektir. Anne ve baba bir iş gününün ardından gününün nasıl geçtiğinden bahsedebilir, kendilerini üzen, güldüren, heyecanlandıran konuları anlatabilirler. Böylece çocuk için duygu odaklı iletişim kurmak için gereken ortam yaratılmış olur.
  6. Çocuğun okula gitmesi yalnızca çocuk için değil ebeveynler, bakım verenler için de zorlayıcı olabilir. Okula başlangıç dönemlerinde bakım verenlerin okula göndermekle ilgili yaşadığı tereddütler tutarsızlık yaratacaktır. Tutarsız ebeveyn tutumları çocuk için oldukça kafa karıştırıcıdır. Okul fobisinin görüldüğü durumlarda da tutarsız ebeveyn tutumları çocuğun okula yönelik kaygısını artırabilmektedir. Bu nedenle mevcut okula devam konusunda ebeveynler net ve kararlı olduğu koşulda çocuk okula güven duymaya başlayabilir.
  7. “Korkmana ne gerek var, artık bir sürü yeni arkadaşın olacak okulda”, “Sen artık çok büyüdün”, “Bak diğer arkadaşların senin gibi yapıyor mu?” gibi ebeveyn sözleri çocuğun okul konusundaki uyumunu sağlayamadığı gibi, ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişkiyi de zedeler. Çocuk için basit bir yaşam görevi gibi görülen okula uyum süreci aslında birçok çocuk için ailesinden ve güvendiği ortamdan ilk kez ayrılış demektir. Çocuğun ilk kez deneyimlediği bu süreci ebeveynlerin desteklemesi, çocuk okula girerken bir süre yanında kalması önemlidir. Çocuğu kucaklayarak zorla sınıfa götürmek, ağlamalarına ve gözyaşlarına aldırış etmemek ve uyum göstermesini beklemek süreç açısından risklidir.

Okul Fobisi Neden Olur?

  • Çocuğun okula tam olarak uyum gösteremediği bir evrede herhangi bir sebeple okula devam etmemesi,
  • Öğretmen, okul, sınıf değişiklikleri,
  • Çocuğun okula uyumunu olumsuz yönde etkileyen öğretmen tutumları,
  • Okul ortamında arkadaş edinmeye yönelik zorlanmalar,
  • Ebeveynlerin okul ve eğitim süreciyle ilgili yoğun beklentiler içinde olması,
  • Çocuğun akran grubundan, abilerinden veya ablalarından okul ve derslerle ilgili olumsuz bilgiler edinmesi ve okul ile ilgili endişe duyması,
  • Görülen ya da yaşanan cinsel istismar/ taciz durumları çocukların okula uyumunu belirleyen nedenler olarak sıralanabilir.

Okul Fobisi Konusunda Nasıl Yardım Alabilirim?

Ruh sağlığı alanında çalışan uzmanlar (oyun terapistleri, psikolojik danışmanlar, psikologlar, ebeveyn danışmanları, aile danışmanları) okul fobisi ve okula uyum konusunda sıkça çalışmaktadır. Özgeçmişini kontrol ettiğiniz yetkin bir ruh sağlığı uzmanından okul fobisi konusunda profesyonel destek alabilirsiniz.

Oyun Terapisi Nedir?

Oyun terapisi sürecinde çocuk problem çözmeyi, duygularını fark etmeyi ve olumsuz/zorlayıcı duygularla başa çıkmayı öğrenir ve deneyimler. Ebeveyn danışmanlığında ise ailenin talebi doğrultusunda sürece ebeveynler de dahil edilerek ev ortamında düzenlemeler yapılması için yönlendirmelerde bulunulmaktadır. Okul fobisi çocuğun sosyal uyumu konusunda oldukça fikir verici olmaktadır. Sosyal uyumun sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi ise aile içi uyumla beraber görülür. Aile içi dinamikler, çocuğun büyüdüğü ortam, bakım veren ve çocuk arasındaki ilişki oyun terapisi sürecinde ele alınarak okul fobisi konusunda gelişmeler görülmesini sağlayabilir.

İletişim

İzmir / Alsancak -----------> 0 551 964 05 07   İzmir / Karşıyaka -----------> 0 544 950 36 91   Antalya / Muratpaşa -----------> 0 551 628 27 63  

Detaylı bilgi ve randevu için bir telefon yakınınızdayız.