Çift Terapisi Nedir?
Çift terapisinde bireysel danışmanlıktan farklı olarak ilişki merkezli bir yaklaşımla çalışılmaktadır. Çift terapisi, duygusal bir yakınlık içerisinde olan partnerlerin başa çıkma konusunda zorluk yaşadıkları problemler noktasında bir uzman desteğiyle ilişkilerini daha doyum verici bir hale getirdikleri süreci kapsamaktadır.
Çift terapisinde bireysel danışmanlıktan farklı olarak çiftlerin ilişki içerisindeki kendiliklerine odaklanılmaktadır.
Çift terapisinde düzenli ve tam katılım kritiktir, eşlerden veya partnerlerden yalnızca birine bireysel olarak ilişki odaklı bir yardım hizmeti sunmak yeterli ve mümkün olamamaktadır. Bu yaklaşımda diğer yaklaşımlardan farklı olarak danışan konumunda çiftin ilişkisi yer alır.
Çiftlerle çalışan ruh sağlığı uzmanları eşlerden veya partnerlerden birinin tarafında bulunmaz, profesyonel ve objektif bir tutumla seansları sürdürür. Dolayısıyla her iki partnere de eşit mesafede bulunan uzmanlar bireysel değil ilişkisel hedefleri esas alır.
Çift Terapisinde En Çok Çalışılan Konular
- şiddetli çatışma ve kavga durumları,
- sadakat,
- güven sorunları,
- cinsel sorunlar,
- ayrılma ve boşanma,
- geniş-çekirdek aile sorunları,
- haksızlık,
- mutsuzluk,
- ilişkiden alınan doyum konuları olmaktadır.
Çiftlerde Aldatma Sorunu
Aldatma sonrası ilişkilerin sürdürülmesi konusunda çift terapisine yaygın bir biçimde başvurulmaktadır. Aldatmaya ilişkin durumların söz konusu olduğu romantik ilişkilere eski ilişki dinamikleri ile devam etmek çok mümkün olamamaktadır. Süregelen ilişki dinamiklerinin yeniden dönüştürülmesi gerekebilmektedir. Süreç içinde çalışılması her iki partner açısından zorlu bir konu olan aldatma durumlarında çift boşanma veya ayrılma ihtimali ve yeniden ilişki kurma çabası arasında bocalayabilir. Aldatılan partner örselenerek öfke, nefret, güçsüzlük, yetersizlik veya utanç gibi duygulara kapılabilir. Aldatan partnere ve ilişkiye duyulan güven zedelenir. Aldatan partnerde de suçluluk, utanç, öfke gibi benzer duygular görülebilmektedir.
Çift terapisi sürecinde çift ilişkiye devam etmeye dair bir karar alırsa tekrar gözden geçirilir, yapılacak değişimler, alınacak sorumluluklar belirlenir. Aldatma sonrası romantik ilişki sürdürülmesi noktasında partnerlerin veya eşlerin gerçekçi ve uyumlu bir bakış açısına sahip olması amaçlanır. Aldatılan partnerin/ eşin olumsuz duygularını ortaya çıkarması, paylaşması ve affetmeye dönük davranışları gönüllü olarak gösterebilmesi amaçlanır. Aldatan partner veya eşin güveni tekrar sağlamaya yönelik istekliliği, aldatılan partnerin ise affetmeye yönelik gönüllülüğü daha sağlıklı bir ilişki inşa etme konusunda yardımcı faktörlerdir.
Çift Terapisinde Hedef Nedir?
Çift terapisi partnerlerin birbirlerine yönelik beklentileri, bireysel ihtiyaçları ve birbirlerinin güçlü yönleri konusunda farkındalık kazandıkları terapötik bir süreci içerir. Partnerlerin ilişki odaklı sorunlarla baş etme konusunda daha işlevsel stratejiler kazanmaları hedeflenir. Buna yönelik partnerlere iletişim becerileri kazandırmayı amaçlayan psikoeğitim programları uygulanabilmektedir.
Partnerlerin birbirlerine alan açabilen, gerektiğinde sınırlarını esnetebilen ve sağlıklı bir bağ kurabilen bir ilişki yapısı kazanmaları hedeflenir.
Çift Terapisi Süreci Nasıl İlerler?
Çift terapisi süreci beraber çalıştığınız ruh sağlığı uzmanının benimsediği terapötik yaklaşıma bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.
Çift terapilerinin genel yaklaşımı şu şekilde olmaktadır:
- İlk etapta tanışma olmaktadır, tanışmanın ardından çifti tanımaya yönelik bir takım sorular yönlendirilebilir ve seansın akışı sırasında çiftle ilişkili bilgi edinilir.
- Tanışma ve bilgi toplama sürecinin ardından çifte terapi süreciyle ilgili bilgiler aktarılır.
- Genel bilgi aktarımının ardından çift terapisinin kapsadığı konular ve çiftin süreçten beklentileri değerlendirilir.
- Sürecin devamında ilişki boylamsal olarak derinden incelenir.
- Partnerlerin ilişki odaklı mevcut sorunları üzerinde durularak değerlendirme sürecine girilir. Problemler kullanılan terapötik yaklaşımın öğretileriyle yeniden çerçevelenir. Mevcut sorunlar her iki partnerin de yeniden değerlendirebilmesi için uzman rehberliğinde merkeze alınır.
- Partnerlerin sorun çözme yaklaşımları seans içerisinde değerlendirilir. Buna yönelik alternatif sorun çözme becerileri aktarılabilir. Sürecin devamında çiftle beraber ortak hedefler belirlenir. Bu hedefler her iki partnerin de istek ve ihtiyaçlarına uyum gösterebilen gerçekçi, ulaşılabilir ve somut olmalıdır.
Bu yazı çift terapisi üzerine genel bir bilgi sağlamak üzere kaleme alınmıştır. Partnerinizle veya eşinizle yaşadığınız ilişki problemleri konusunda yaşadığınız zorluklarla baş edebilmek için profesyonel bir destek almaya ihtiyaç duyuyorsanız çift terapisine başvurmayı düşünebilirsiniz.