class="post-template-default single single-post postid-1770 single-format-standard cookies-not-set boxed wpb-js-composer js-comp-ver-7.6 vc_responsive">

OKULA UYUM SÜRECİ – OKUL FOBİSİ

Çocukların okula uyum sürecinde en çok zorlandıkları konulardan birisi okul korkusu/ okul fobisi olmaktadır. Çocukların okula başlamadan önce çok istekli olmalarına rağmen okula gitme zamanı geldiğinde okula gitmekle ilgili isteksizlik yaşamaları okul fobisi olarak isimlendirilmektedir. Çocuğun okul çevresinde oluşan yoğun sıkıntı ve huzursuzluk duyguları sebebiyle okula gitmekten kaçınma davranışının oluşmasına okul korkusu, okul fobisi denilmektedir. Okul korkusunun / okul fobisinin okulun başladığı ilk günlerde ortaya çıkabildiği gibi herhangi bir zamanda da ortaya çıkması mümkündür.

Aşırı koruyucu bir aile yapısında büyüyen çocuklar ailenin çevrelerinde bulunmadığı bir ortamda yoğun kaygı yaşayabilmektedir.

ÇOCUKLARDA OKUL KORKUSU-FOBİSİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yoğunlukla okula gitme saati gibi sabah saatlerinde görülen belirtiler şunlardır:

  • Öfke, alınganlık, sinirlilik hali,
  • Ağlama nöbetleri
  • Uyku ve yemek düzeninde bozulmalar,
  • İştahsızlık,
  • Karın ağrısı,
  • Kusma, bulantı hissi.
  • Baş ağrıları,
  • Karın ağrıları, bulantı-kusma hissi,

Okula Uyum Sürecini Zorlaştıran Nedenler Nelerdir?

Sosyal bir ortamda çekimser davranışlar gösteren utangaç çocuklar arkadaş edinme konusunda zorluklar yaşayarak okula uyum sürecinde daha çok zamana ihtiyaç duyabilirler.

Ayrılma kaygısı yaşayan çocuklar aileden ayrı kalmanın yarattığı mutsuzluktan dolayı okul fobisine/ okul korkusuna sahip olabilmektedir.

Mükemmeliyetçi ebeveyn tutumları çocuğun okulla ilgili algısını ebeveyni ile benzer bir noktaya taşıyabilmektedir. Anne ve babanın beklentilerinin varlığı çocuğun okula uyum sürecinde stres yaşamasına sebep olabilmektedir.

Çocuğun yeni durumlara adapte olma süreciyle ilgili genel yapısı, mizaç özellikleri okula uyum sürecinde belirleyici olmaktadır. Farklı bir ortamda, farklı insanlar ile bir arada olma, sınırları öğrenme, sınırlara uyumlu olma gibi süreçlerde zorluklar görülebilmektedir.

Kardeşin doğumu ve kardeş kıskançlığı,
Ailenin taşınması/ ev değiştirmesi, göç etmesi gibi çevresel değişiklikler,
Çocuğun ebeveynlerden birini veya başka bir yakınını kaybetmesi, aileden birinin hasta olması, hastane süreci…
Anne-baba arasındaki tartışmalar, ilişkiye dair devam eden sorunlar,
Okuldaki öğretmen ya da öğrencilerin olumsuz davranışları… Bu ve buna benzer durumlarda okul fobisi / okul korkusu ortaya çıkabilmektedir.

Okula Uyum Süresinde Okul Korkusunun / Okul Fobisinin Tedavisi

  • Çocuğun mide bulantısı, kusma gibi fiziksel yakınmaları uzun süreçte devamlılık gösteriyor ise doktorunuza başvurun.
  • Çocuğun okula dair belirttiği sorunların varlığında okul ortamını gözlemleyin, öğretmenleri ile bu konuyu beraber değerlendirin.
  • Çocuğunuzun korkularını ele alın, korkuları hakkında konuşabilmek için onu teşvik edin.
  • Okula gitmeden önce evde, okul kapısında, onu ne zaman ve nereden alacağınızla ilgili net bilgiler verin. Okuldaki acil bir durumun varlığında nasıl bir yardım süreci
  • olduğundan kısaca bahsedin.
  • Anne baba ve öğretmenlerin eş zamanlı desteği ve yaklaşımı okula uyum sürecini daha iyi hale getirmektedir. Okula uyum sürecinin daha çok zorlaştığı veya uzun süre devam ettiği durumlarda bir uzmandan (oyun terapisti, psikolojik danışman, psikolog, aile danışmanı, ebeveyn danışmanı…) profesyonel yardım almak gerekli olabilmektedir. Okul fobisi ve okula uyuma dair zorluklar oyun terapisi sürecinde sıklıkla ele alınan konulardan birisi olmaktadır.

İletişim

İzmir / Alsancak -----------> 0 551 964 05 07   İzmir / Karşıyaka -----------> 0 544 950 36 91   Antalya / Muratpaşa -----------> 0 551 628 27 63  

Detaylı bilgi ve randevu için bir telefon yakınınızdayız.